در بخش اول مقاله آشنایی با قطعات آسانسور در خصوص تعدادی از قطعات آسانسور اطلاعاتی ارائه گردید . در بخش دوم این مقاله نیز به به تعداد دیگری از اجزای آسانسور اشاره میگردد .

تراول کابل (Traveling Cable)

تراول کابل ارتباط دهنده بین تابلوفرمان آسانسور و کابین می باشد .  با توجه به متحرک بود کابین در آسانسور برق توسط تراول کابل به کابین منتقل می شود . نام این کابل هم برگرفته از ویژگی آن یعنی حرکت کردن با کابین گرفته شده است . تراول کابل از رشته کابل های بهم چسبیده تسکیل شده که جریان برق از آنها عبور کرده و به مقصد می رسد. برای آسانسور های با سرعت بالا ، نصب شده در ساختمان های مرتفع، پوشش تراول کابل ضخیم تر بوده و در بافت آن از رشته های مقاوم در برابر کشش و تنش استفاده می شود. این گونه کابل ها معمولا با رشته هایی از سیم بکسل مسلح می شوند. .درون تراول کابل رشته ای از نخ نایلونی بسیار محکم وجود دارد که باعث استقامت کابل و طول عمر بیشتر آن می شود. معروف ترین مارک تراول کابل (دت وایلر ) سوییس است .

تراول کایل
تراول کابل

کابین (Car)

کابین محفظه ای است که مسافر یا بار یا هر دو را در خود جای داده و حمل می کند، این محفظه از سه قسمت اصلی تشکیل شده است که عبارتند از :
1- چهارچوب اصلی که اصطلاحا به آن  ” یوک ” می گویند .
2- سکویی که مسافران و یا بار بر روی آن قرار می گیرند .
3- دیواره ها که به عنوان حفاظ بکار می روند (شامل سقف – کف – دیواره های جانبی- پوششهای داخل و تزئینات کابین نظیر آینه و دستگیره).

کابین آسانسور
کابین آسانسور

یوک کابین (Car Frame)

چهار چوبی است  که کابین را در بر گرفته است .ساختار یوک نه تنها از نظر قدرت تحمل بار مهم است بلکه تنظیم آن نیز باید به گونه ای باشد که از انحراف ، به ویژه در هنگام استفاده از کفشکهای غلطکی مصون بماند. تمام بار کابین اعم از وزن کابین و مسافرین، توسط یوک به سیم بکسل ها وارد می شود.

یوک کابین آسانسور
یوک کابین آسانسور

جعبه رویزیون (Revision Box)

جعبه ای برای کنترل دستی حرکت کابین است که بر روی سقف کابین نصب و برای استفاده تعمیرکار یا سرویس کار آسانسور تعبیه شده است .

چعبه ریویزون
چعبه ریویزون

زنجیر جبران (Compensation Chain)

با مرتفع شدن ساختمانها و افزايش طول حرکت آسانسور ها ، وزن تجهيزات تعليق آسانسور تأثير قابل ملاحظه ای بر عملکرد اين سيستم گذاشته است . بدين معنی که در گذشته به علت وزن قابل توجه طناب ها در طول حرکت ، وزن سمت قاب وزنه و سمت کابين در تعادل با يکديگر نبودند . از اين رو ، جهت جبران عدم تعادل ديناميکی و مکانيکی به وجود آمده ، زنجير جبران رايج شد . زنجیر یا سیم بکسل جبران که هم وزن مجموعه وزن سیم بکسل های آسانسور و نصف وزن تراول کابل است از زیر یوک کابین به زیر وزنه تعادل متصل می شود . به طور کلی می توان گفت زنجیر جبران برای متعادل سازی و جبران وزن سیم بکسل های تعلیق و نصف وزن تراول کابل به کار می رود. معمولا در بیش از 30 متر ارتفاع ( 100 فوت) به این قطعه نیاز داریم.

ریل راهنما (Guide Rail) و پشت بند

ریل راهنما در آسانسور نقش هدایت کننده را دارد و از پیچش و یا حرکت پاندولی کابین دراثر بارهای ناهمگون و جانبی که ممکن است بر روی کابین اعمال شود (مثلا بار ناشی از حرکت مسافر در داخل کابین درحال حرکت) جلوگیری می کنند. هم کابین و هم وزنه در داخل ریل های راهنمای مربوط به خود حرکت می کنند. پشت بند نیز ریل پلیتی است که در محل اتصال دو ریل و در پشت ریل ها قرار گرفته و با پیچ و مهره ریل ها را به یکدیگر متصل می کند .

ریل راهنما و پشت بند اسانسور
ریل راهنما و پشت بند اسانسور

شالتر (Shulter)

شالتر یا میکروسوئیچ سنسوری است برای شناسایی پایین ترین و بالا ترین طبقه . معمولا برای دور اندازی در نزدیکی طبقه، و یا جلوگیری از عبور کابین از حد بالا و پائین و ممانعت از برخورد کابین به کف چاه یا سقف آن از شالتر استفاده می شود. شالترها معمولا به دو صورت پروانه ای و غلطکتی هستند که نوع غلطکی آن توصیه می گردد .

شالتر آسانسور
شالتر آسانسور

براکت (Bracket) و لقمه :

براکت ها پایه هایی هستند که ریل ها به وسیله آنها به دیواره چاه یا سازه متصل می شوند و بسته به نوع و اندازه ریل ها و ظرفیت کابین آسانسور و همچنین نوع ترمز اضطراری و سرعت حرکت ، از انواع مختلف و متناسب براکت ها استفاده استفاده می شود. فاصله نصب براکت ها باید به اندازه ای باشد که در صورت انجام ترمز اضطراری، مانع کمانش ریل شود. گیره هایی که ریل های راهنما را به براکت ها متصل می کنند  لقمه نام دارند .

براکت آسانسور
براکت آسانسور

روغندان (Lubrication Tank)

مکانیسم روغن کاری اتوماتیک ریل ها که معمولا بر روی کفشک ها نصب می گردد. عموما تشکیل شده از یک مخزن روغن و دو فتیله که تحت تاثیر خاصیت موئینگی، روغن را از تانک کشیده و بر روی سطح ریل پخش میکنند.

روغن دان آسانسور
روغن دان آسانسور

پاراشوت (Parachut)

پاراشوت همان ترمز اضطراری مکانیکی آسانسور می باشد. فرض کنید که همه سیم بکسلهای متصل به کابین پاره شده باشد. در این حالت کابین شروع به سقوط آزاد می نماید. با افزایش سرعت حرکت کابین از حد مجاز، سیستم پاراشوت با دستور گرفتن از گاورنر سرعت، فعال شده و با انجام عمل ترمز، کابین را بر روی ریلها قفل می کند. پاراشوت ها از سه نوع عمده لحظه ای ( که استفاده از آن منسوخ شده)، تدریجی و غلتکی تشکیل می شوند . برای کابین تا سرعت 0.63 متر بر ثانیه از ترمز ایمنی لحظه ای استفاده می شود .
برای کابین با سرعت بیش از 1 متر بر ثانیه از ترمز ایمنی تدریجی یا غلتکی استفاده می شود .

پاراشوت آسانسور
پاراشوت آسانسور

وزنه تعادل (Counter Weight)

وزنه تعادل ضمن متعادل نمودن وزن کابین و بخشی از باری که حمل می کند باعث ایجاد کششی بین سیم بکسل و فلکه ها شده و نیروی اصطکاک مورد نیاز جهت حرکت سیم بکسل بر روی فلکه محرک را تامین می کند. وزنه تعادل از یک قاب یا شاسی فولادی و وزنه های داخل آن (که معمولا از جنس چدن ، بتن و سرب هستند) تشکیل می شود .

وزنه تعادل
وزنه تعادل

کفشک

این قطعات در هر دو طرف و در بالا و پایین بر روی کادر وزنه تعادل و یوک کابین نصب می کردد ، با ریل ها در تماس هستند و با حرکت در امتداد آنها کابین و وزنه تعادل را هدایت می کنند . عمده ترین انواع کفشک ها عبارتند از : کفشک های غلطکی و کفشک های لغزشی

کفشک آسانسور
کفشک آسانسور

سیم بکسل (Steel Ropes)

سیم بکسل های فولادی که برای تعلیق کابین و وزنه تعادل در آسانسور ها استفاده می شوند دارای ساختاری استاندارد هستند ، دسته سیم ها یا رشته ها (Strand) هستند که حول سیم مرکزی پیچیده می شوند ، و سپس این دسته سیم ها حول مغزی (Core) فیبری یا فولادی که شامل چند لایه سیم است (wire) پیچیده می شوند . سیم بکسل گوستاوولف آلمان معروف ترین برند سیم بکسل در ایران می باشد که اخیرا مدل های چینی آن نیز وارد بازار شده است .سیم بکسل های متصل به کابین و وزنه تعادل می بایستی حتماً از جنس فولاد ، حداقل ۲ رشته با حداقل قطر ۸ میلیمتر باشند و مخصوص آسانسور ساخته شده باشند.

 

سیم بکسل آسانسور
سیم بکسل آسانسور

قلاب سر بکسل

کابین و وزنه های تعادل توسط سیم بکسل های معلق نگاه داشته می شوند. سیم بکسل ها از یک طرف به چهار چوب کابین (یوک) و از طرف دیگر به چهار چوب وزنه تعادل متصل می گردد . این اتصال توسط قطعه ای به نام قلاب سر بکسل صورت می گیرد که شامل یک سوکت گوه ای است که همراه یک فنر مارپیچ فولادی یا ضربه گیر لاستیکی می باشد .

قلاب سر بکسل
قلاب سر بکسل