تاسیسات الکتریکی, تاسیسات مکانیکی

آشنایی با قطعات مختلف آسانسور – بخش اول

معرفی قطعات مختلف آسانسور

با افزایش جمعیت و مشکلات تامین مسکن ، ساختمان های بلند مرتبه احداث گردید که آسانسور به یکی از اجزای لاینفک این ساختمان ها مبدل گشت . مقاله پیش رو بصورت اجمالی به معرفی قطعات مختلف آسانسور می پردازد .
آسانسورها از نظر کلی به دو دسته تقسیم می شوند. آسانسور با سیستم محرک هیدرولیکی و آسانسورها با سیستم محرک موتور گیربکسی که در ادامه به معرفی آسانسور های گیربکسی می پردازیم .

نیرو محرکه :

قوای محرکه آسانسور توسط الکتروموتور به همراه یک گیربکس کاهنده که به الکتروموتور کوپل شده تامین میگردد . این الکتروموتورها به موتور گیربکسی یا Geared Traction Drives معروف هستند . در سالیان اخیر موتورهای بدون گیربکس Gearless Tractin Drives نیز در بازار آسانسور راه پیدا نموده اند که بازده بیشتری نسبت به موتورهای گیربکسی دارند .

موتور گیرلس

موتور گیربکس

شاسی موتور :

موتور ، گیربکس و ترمز باید روی یک شاسی مونتاژ گردند . شاسی موتور برای نگهداری تمام قطعاتی که در یک تراز هستند به کار می رود و باعث میشود کل مجموعه در صورت نیاز ، بصورت یکپارچه جابجا شود .

شاسی موتور

تابلو فرمان :

تابلو فرمان معمولا در موتورخانه آسانسور نصب میگردد و وطایف زیر را بر عهده دارد

  • پذیرش درخواستها از کابین و طبقات
  • تشخیص موقعیت کابین در هر لحظه
  • پاسخگویی به درخواستها با توجه به نوع سرویسدهی
  • حفاظت الکتریکی از تجهیزات
  • کنترل جهت حرکت و سرعت موتور اصلی
  • کنترل تجهیزات الکتریکی مانند : درب کابین ، ترمز و …
  • نظارت بر حرکت بدون خطر کابین

تابلو فرمان آسانسور

فلکه هرز گرد :

در سیستم تعلیق آسانسور جهت ایجاد فاصله ، انتقال قدرت و افزایش مزیت مکانیکی سیستم ، همچنین هنگامی که فاصله بین کابین و کادر وزنه و یا سیم بکسل های متصل به آنها بیشتر از طول فلکه کشش موتور باشد و فلکه کشش موتور نتواند زاویه مناسبی برای سیم بکسل ها ایجاد کند از فلکه هرزگرد برای به وجود آوردن اصطکاک بیشتر میان سیم بکسل و فلکه ها و همچنین مناسب کردن زاویه سیم بکسل ها ( آلفا) استفاده می شود .

پارامترهای یک فلکه هرزگرد در آسانسور عبارتند از : قطر فلکه هرزگرد ، تعداد شیارهای فلکه هرزگرد ، نوع شیارهای فلکه هرزگرد . پارامترهای فلکه هرزگرد آسانسور می بایست با موتور آسانسور هماهنگ باشد. بنابراین هنگام خرید فلکه هرزگرد ، نوع موتور باید مشخص باشد. همچنین قطر فلکه هرزگرد می بایست حداقل چهل برابر قطر سیم بکسل کششی باشد. فلکه های هرزگرد چدنی به دلیل قابلیت خوب ریخته گری ، استحکام فشاری بالا ، مستهلک ارتعاش ، خواص لرزش خوب ، قابلیت حرکت یا ایست اضطراری دورانی و همچنین مقاومت بالا در برابر خوردگی های ناشی از نصب غلط ، محبوبیت بیشتری دارند.

فلکه هرزگرد – پولی آسانسور

گاورنر :

متداول ترین نوع فعال سازی ترمز ایمنی (پاراشوت) روش فعال سازی توسط گاورنر است . به هنگام افزایش سرعت کابین از سرعت تعیین شده ( %115 سرعت نامی کابین ) گاورنر سیم بکسل متصل به پاراشوت را متوقف کرده وباعث فعال شدن ترمز ایمنی می گردد. پارامترهای یک گاورنر عبارتست از سرعت آسانسور و عرض یا قطر فلکه گاورنر.

گاورنر آسانسور

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط

یک نظر در “آشنایی با قطعات مختلف آسانسور – بخش اول

  1. حسین گرجی گفت:

    سلام تبریک می گم خیلی ممنون از لطف شما تشکر می کنم که انقدر خوب و شفاف آسانسور رو با لوازم هاش به همگی بازبان صاده توضیح داده اید…. من مدیر یک ساختمان چهار طبقه هستم البته به لطف همسایه های خوبمون اسانسور ما برد سخن گو نداره میشه خواهش کنم که اگر در این زمینه می تونین کمکم کنید لطفا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.