ابنیه و راه سازی

آسفالت متخلخل با قابلیت نفوذ آب

آسفالت متخلخل

یکی از انواع روسازی که در دنیا بکار گرفته می شود آسفالت متخلخل است که در مناطق پر بارش کاربرد های فراوانی دارد. بارزترین خصوصیت آسفالت متخلخل قابلیت زهکشی آن است که به دلیل وجود درصد بالایی از فضای خالی و تخلخل و وجود مصالح نفوذ پذیر منجر به انتقال آب های سطحی به لایه های زیرین و نهایتا زهکشی آن می باشد .

قسمت اعظم ترکیب این نوع مخلوط آسفالتی را سنگدانه های نسبتا درشت شکسته تشکیل می دهد که بهمراه آن مقدار کمی ماسه و گرد سنگ وجود دارد. دراین نوع آسفالت مقدار کمی قیر (حدود ۴%) برای پوشش مصالح بکار میرود و مخلوط طوری طراحی میشود که حدود ۲۲% فضای خالی داشته باشد و نتیجتاً فضاهای خالی این نوع آسفالت زیاد است . وقتی این نوع آسفالت در رویه راه استفاده شود، جریان آب متواند از میان خلل و فرج آن عبور کرده و زهکش گردد. آسفالت متخلخل جدید با مصالح درشت دانه از دهه ۱۹۵۰ بمنظور غلبه بر مسائل آب ماندگی در سطح راه و افزایش مقاومت لغزشی در شرایط بارندگی در باند پرش فرودگاه مورد استفاده قرار میگرفت.
آسفالت متخلخل حدود ۴ دسیبل در شرایط خشک، و بیش از ۸ دسیبل در شرایط مرطوب صدای چرخ را کمتر می کند و در مقایسه با رویه بتنی مضرس شده این مقدار کاهش حدود ۲ تا ۳ دسیبل میباشد. کاهش ۴ دسیبل مقدار قابل ملاحظه ای است و مثل آن است که حجم ترافیک در محلی نصف و یا فاصله دریافت کننده صدا دو برابر شود. صدای چرخ هم به خارج خودرو و هم به داخل آن اثر می گذارد و نتیجه آنکه کاهش صدا توسط آسفالت متخلخل سبب آسایش بیشتر و خستگی کمتر راننده خواهد شد.

 

آسفالت متخلخل

یکی دیگر از فواید آسفالت متخلخل کاهش درخشندگی و یا بازتاب نور چراغ جلوی ماشین در شرایط خیس بودن جاده می باشد. برای این ویژگی مطلوب آمار عددی مشخص وجود ندارد ولی بهرحال دید بهتر و خستگی کمتر راننده سهم بسزایی در ایمنی خواهد داشت .
در ارتباط با ایمنی استفاده از آسفالت متخلخل میتوان از دیدگاه مصرف سوخت و فرسودگی لاستیک به مسئله نگاه کرد. لرزش چرخ نه تنها سبب بوجود آمدن صدا بلکه باعث افزایش مقاومت چرخشی در خودرو می گردد که نتیجه آن مصرف سوخت بیشتر است. روشهای تخمینی زیادی وجود دارد که مشخص می کند مصرف سوخت بر روی آسفالت متخلخل کاهش می یابد. بطور کلی صرفه جویی در مصرف سوخت را می توان حدود ۲% در شرایط استفاده از آسفالت متخلخل تخمین زد .تنش های وارده به چرخ در روی آسفالت متخلخل کمتر از رویه های متداول میباشد بنابراین فرسودگی لاستیک کمتر می شود . با بررسی عواملی که باعث فرسودگی لاستیک میشود می توان نتیجه گرفت که هر چه تنش های وارده به لاستیک کمترباشد، فرسودگی نیز دیرتر اتفاق می افتد که البته این امر به نوبه خود در کاهش مصرف سوخت هم موثر است .
شرکت Next Home در آمریکا موفق به ساخت آسفالتی شده است که قابلیت نفوذ 4000 لیتر آب را داراست . در اینجا ویدئو مربوط به این رخداد را میتوانید مشاهده نمایید .

 


 
 
راهنمای طراحی ، ساخت و نگهداری آسفالت متخلخل

حجم فایل : 3 مگابایت

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.